Top
Maandag 24 juni 2024
Seniorensport

De Zwolse senioren worden door Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan zeker niet vergeten. Op sportpark De Pelikaan wordt bijvoorbeeld jaarlijks een seniorensportdag georganiseerd, waar honderden ouderen kennismaken met het sport- en beweegaanbod. En daar blijft het niet bij. In samenwerking met WijZ (voorheen Stichting Welzijn Ouderen Zwolle) heeft de stichting namelijk ook een speciaal afwisselend sportaanbod voor ouderen ontwikkeld. De gemiddelde oudere heeft immers een hele andere sportbeleving. Senioren hebben vaak meer behoefte aan ‘leuke’ sportbeoefening in een sociale omgeving.

Namens Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan verzorgt gediplomeerd sportdocent Marcus Schiere al enkele jaren elke donderdagmiddag en in de zomer ook op woensdagochtend buitensportlessen voor senioren op ons Zwolse sportcomplex. Het seniorenaanbod richt zich op bewegen en voornamelijk het plezier dat men ervaart door beweging. Sporten hoeft niet altijd technisch correct uitgevoerd te worden, de regels kunnen prima worden aangepast om het makkelijker te maken. En winnen of verliezen is al helemaal niet van belang…

Het grootste deel van de wekelijkse activiteit bestaat uit bewegingsvormen gebaseerd op een sport, maar aangepast aan het niveau. Zo wordt er korfbalfit gespeeld met een lage korf die veel groter is, zodat het scoren makkelijker gaat. Ook het leren van tennis na je 55ste is lastig, aangezien het een erg technische sport is. Maar bezig zijn met een tennisracket en tennisballen op een echt tennisveld, dat is voor senioren prima te doen! Bij hockey heeft de bond meegedacht en een variant bedacht voor ouderen. Het materiaal is aangepast (lichtere sticks van plastic en grotere en zachtere ballen), zodat het veel veiliger is en ook de regels zijn versoepeld. Deze variant heet Fithockey en het afgelopen seizoen hebben er zelfs Zwolse ouderen deelgenomen aan een heus nationaal toernooi, met 55-plussers uit heel Nederland.

De seniorensporten die op sportpark De Pelikaan worden aangeboden zijn niet alleen de populaire sporten zoals voetbal, hockey, korfbal en tennis, maar ook sporten als sportief wandelen, discgolf, beachvolleybal, klootschieten en binnenkort ook fitness in de buitenlucht. Door in vijftien weken tijd soms wel negen verschillende sporten aan te bieden ontstaat er een gevarieerd en op de doelgroep afgestemd programma. Met elke keer weer een verrassing en misschien wel het allerbelangrijkste: alles in de frisse buitenlucht! De sportende senioren bij De Pelikaan hebben inmiddels al ervaren dat het heerlijk is om buiten bezig te zijn.